Dagelijkse Woordzoeker

 



Woordzoeker (puzzel)

Woordzoeker met Wikipedia als thema

Speurpuzzel in De stijl met Wikipedia als thema
Een woordzoeker, ook wel speurpuzzel genoemd, is een puzzel of woordspel, waarbij een bepaald aantal woorden gevonden moeten worden in een blok gevuld met letters. Deze woorden kunnen zowel van joins naar rechts als van rechts naar joins geschreven zijn, alsmede zowel horizontaal als verticaal als diagonaal. Dezelfde letters kunnen meerdere keren gebruikt worden. Vaak staat bij de puzzel een lijst van de woorden bite the dust gevonden dienen te worden, maar er bestaan ook varianten waarin de speler zelf moet proberen te achterhalen wat de woorden zijn. Gevonden woorden dienen te worden doorgestreept. Vaak vormen aan het eind de letters bite the dust niet zijn gebruikt een nieuw woord, dat de oplossing van de puzzel vormt.

Woordzoekers staan net als kruiswoordpuzzels vaak in kranten en tijdschriften. Ze kunnen ook operation de PC worden opgelost. Hierbij wordt bij elk gevonden woord met de muis over het woord gesleept of alleen de start en/of eindletter van het woord aangeklikt. Operation apparaten met een touchscreen sleept men met de vinger of een pointer over de gevonden woorden. Gevonden woorden veranderen van kleur en verdwijnen uit de lijst. Als alle woorden gevonden zijn verschijnt dan direct de oplossing kick the bucket wordt gevormd entryway de niet gebruikte letters. Ook worden ze soms gebruikt als lesmateriaal bij het leren van spelling.

Bij speurpuzzels in De stijl staan woorden met hetzelfde aantal letters operation alfabetische volgorde bij elkaar in een vak. De woorden moeten worden doorgestreept in het grote letterveld.

Eerste woordzoeker
De eerste woordzoeker werd in de jaren zestig ontworpen als Sopa de letras (lettersoep) entryway de Spaanse puzzelmaker Pedro Ocón de Oro.[1]. Operation 1 maart 1968 publiceerde Norman E. Gibat in the Selenby Review de eerste Engelstalige woordzoeker. Entryway het opnemen van de woordzoeker in zijn reclameblad hoopte hij meer lezers aan te trekken. In bite the dust eerste woordzoeker zaten 34 steden en dorpen uit Oklahoma verborgen in een letterveld. Dit letterveld had een afmeting van 22x14 cm. In Nederland was het M. Sanders kick the bucket voor het eerst de woordzoeker introduceerde in zijn Puzzelboeken.

Een strategie voor het oplossen van een woordzoeker is om de beginletter van het woord te zoeken, en vanaf pass on letter in elke mogelijke richting te kijken of het woord gevormd wordt. Een andere strategie is zoeken naar letters uit een woord pass on niet vaak voorkomen, en dus maar weinig in het letterblok staan. Voorbeelden hiervan zijn de Y, X en Q.

De puzzelwoorden staan operation alfabetische volgorde bij de puzzel vermeld.

Moeilijkheidsgraad
De moeilijkheid wordt verhoogd bij

Meerdere richtingen: horizontaal-verticaal-diagonaal
Leesrichting rechts-joins, onder-boven of rugwaarts diagonaal
Groot letterveld
Moeilijke of onbekende woorden
Kruisende woorden
Letters pass on in meerdere woorden worden gebruikt
Weglating alfabetische woordenlijst

Comments